Thursday, October 8, 2009

paku dulang paku serpih

paku dulang, paku serpih,
cakap orang dia yang lebih.

orang melayu sering diperingatkan, jangan bercerita buruk hal orang kelak 'tahi yang dilempar terpalit kena muka sendiri'.

trend politik di Malaysia lebih menjurus kepada menjatuhkan dan menjahanamkan karier idividu dari manifesto pembangunan dan kebajikan rakyat.

sedari dulu higga sekarang, tiada kepercayaan lznsung politik itu bersih.

di mana sahaja di dunia ini pasti akan berlaku rasuah, bezanya samada indeks terbanyak dan yang terkecil.

ketika dahulu, Tun Dr Mahathir sering dikaitkan dengan kronisme, puak-puak pembangkang menggunakan isu ini sehigga taksub namun lupa dengan Nik Aziz yang terang-terangan berkepentingan dengan anaknya sendiri terlibat dalam jawatan penting berkaitan pentadbiran kelantan. Nik Aziz juga boleh dikatakan gila kuasa dengan memegang pentadbiran Kelantan begitu lama walaupun terdapat ramai lagi yang berkebolehan di Kelantan untuk menerajui Kelantan.

Anwar Ibrahim sewaktu berkuasa turut mengamalkan Kronisme melampau dengan pemberian kontrak kepada saudara mara yang rapat dengannya. Dengan izin Allah, ramai rakan-rakan yang selama ini bersama dengan perjuangan Anwar sudah mula mendapat kesedaran untuk meniggalkannya seperti Zahid Hamidi, N kalanaruppan, Chandra Muzaffar, Ezam Mohd Noor dan ramai lagi.

Untuk memuaskan semua pihak bukanlah senang bagi kerajaan BN walau pelbagai usaha untuk memperbaiki segala kelemahan. Terbaru, indeks kecekapan dan konsep satu Malaysia yang diperkenalkan Perdana Menteri diperkenalkan sedangkan logika fikiran, yang dibangkang itu adalah sesuatu yag bagus.

Puak berserban PAS yang mempersoalkan ketelusan undi pos sudah kebuntuan ide apabila SPRM menjemput wakil kedua belah parti bertanding untuk memantau proses undi pos dijalankan di kem tentera.

Segala usaha untuk memburukkan kerajaan BN ditampan satu-satu sehinggakan modal Pakatan Rakyat akan direcycle.

pepatah Melayu di atas tentunya dilupakan apabila fatwa haram kerjasama dengan bukan Islam yang dianjurkan PAS terkena muka sendiri apabila mereka terpaksa kerja bersama bukan Islam dalam Pakatan Rakyat kerana politik plastik mereka.

setelah menang berturut-turut di pilihanraya kecil yang lepas, Pakatan Rakyat masih mempersoalkan ketelusan SPRM.Sistem demokrasi dipersoalkan PR walaupun mereka berkempen setiap masa dalam ceramah yang diadakan setiap minggu. tiada sekatan dilakukan terhadap blog walaupun tuduhan tanpa bukti dan tidak berasa dilemparkan dengan kata singkatnya-fitnah.

hakikat bahawa manusia tidak akan pernah puas sememangnya benar. lihatlah di Iran, pemimpin yang telus, islamik dan lantang bersuara seperti Ahmad Dnijad ditolak oleh rakyat iran sendiri.

Diharap rakyat Malaysia dapat sedar permainan politik kotor yang dilakukan oleh pihak tidak bertanggungjawab demi kepentingan sendiri tanpa memikirkan akibat kepada rakyat jelata.

Demi untuk jadi pemerintah dan kroni, perjuangan suci diketepikan demi mencapai matlamat haram dan sudah tentunya caranya juga haram.

Siapa kita untuk mengaku diri kita sempurna dan menyisihkan orang lain yang berlainan perjuangan seperti ustadz badrulamin yang menyeru supaya memutuskan hubungan dengan keluarga yang ada kaitan dengan UMNO. umum mengetahui beliau terhutang budi dengan Anwar yang memberi jawatan penting kepadanya di USM ketika dahulu.

fikir-fikirkanlah, paku dulang, paku serpih, cakap orang dia yang lebih.

2 comments:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI


IBU SUNARTI DI KALIMANTAN said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya
(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.